Bouwwerf in rustoord
gepubliceerd op 13/05/2018 door Samen


In het rustoord draait de bouwwerf op volle toeren. Op 3 terreinen zijn er grote werken bezig. In de binnentuin staat een nieuwe kinéruimte in de stijgers. Ook de volledige inkom wordt gerenoveerd, er komt daar een volwaardige onthaalbalie. Tenslotte wordt de polyvalente zaal gestript en omgebouwd naar een ontmoetingsruimte voor bewoners en bezoekers. Hier komt een nieuwe bar en nieuw meubilair. De werken veroorzaken hinder in de werking van het rustoord. Dank aan bewoners, familie, personeelsleden en vrijwilligers voor de nodige soepelheid en begrip!


Nieuw keukenblok
gepubliceerd op 13/05/2018 door Samen


In de keuken van het rustoord wordt elke dag lekker eten gekookt. Dit kan alleen met goed personeel achter het fornuis én met degelijk materiaal. Door het intensief gebruik van het centrale keukenblok vertoont dit steeds meer slijtage en gebreken. Herstellingen brengen geen soelaas meer en daarom is beslist om binnenkort het ganse keukenblok te vernieuwen. Zo kunnen wij een vers bereide maaltijd blijven aanbieden in het rustoord, in onze dorpsrestaurants én bij senioren thuis.


Opkuis achteraan WZC
gepubliceerd op 13/05/2018 door Samen


De achterzijde van ons rustoord aan de keuken was een lelijke plek geworden. Lege bakken, afval en ander materiaal stonden her en der verspreid aan de buitenkant van de keuken. Voor de bewoners die daar naar buiten keken niet echt een mooi zicht. Er werden reeds 2 ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Er is ook een nieuwe afsluiting geplaatst aan de keuken waardoor al dit materiaal nu netjes weg zit.


Kom op tegen kanker
gepubliceerd op 11/05/2018 door Samen


Op 14, 15 en 16 september vindt terug de verkoop plaats van de azalea’s ten voordele van Kom op Tegen Kanker. Naast Claudine en Carlos komt ook Sylvie het organisatieteam versterken. Wil je ook meehelpen om plantjes te verkopen, geef een seintje aan Claudine Bonamie tel 0486 89 99 15. Vele handen maken licht werk! We gaan met z’n allen de strijd aan tegen kanker.


Het 'Huis van de Vrije Tijd'
gepubliceerd op 11/05/2018 door Samen


Onder toezicht van architect Luc Groosman is de NV VH Bouw volop bezig met de renovatiewerken in de Oude Melkerij. Tijdens de maanden juli en augustus zal onze Technische dienst schilderwerken en installatie voltooien. De verhuis en de opening zijn gepland in september.

Ondertussen is ook een afsprakenovereenkomst afgesloten met de VZW Plattelandscentrum Meetjesland. Het opteren voor een gemeenschappelijke locatie voor de gemeentelijke Dienst Vrije Tijd en de diensten van het Plattelandscentrum creëert voor beiden een meerwaarde.


Afwerking van de accommodatie sport- en spel ’t Sentrum
gepubliceerd op 11/05/2018 door Samen


De firma Andy van de Vijver en onze technische dienst trokken de staantribune op tussen de twee voetbalterreinen. Een aangename infrastructuur voor de trouwe supporters van FC Goalgetters.


De nieuwe accommodatie voor The Camerados
gepubliceerd op 11/05/2018 door Samen


Architect Luc Groosman heeft het grondplan uitgezet en de NV Jimmy Minnaert is begonnen aan de bouwwerken voor de nieuwe kleedkamers. De containers voor de kantine zijn al ter plaatse. We voorzien de opening bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen.


Restauratie van de kerk in Watervliet
gepubliceerd op 07/05/2018 door Samen


 

Onder het toezicht van de Kerkfabriek, de Gemeente en de dienst Erfgoed heeft de BVBA Aannemingen Seynhaeve uit Gits de eerste fase van de restauratie afgewerkt, namelijk de buitenrestauratie: daken, goten en gevels (exclusief de torenspits). Hierdoor is de kerk nu beschermd tegen regen en vochtindringing. De kostprijs bedroeg in totaal 750.000 Euro, hiervan is 80% gesubsidieerd door het Vlaams gewest, 10% ten laste van de Gemeente en 10% voor de Kerkfabriek.

 

De gemeente, in samenwerking met de kerkfabriek, zal nu in de loop van 2018 een overheidsopdracht uitschrijven om een beheersplan en plan van aanpak op te maken m.b.t. het verder beschermen en in stand houden van de erfgoedwaarde van deze kerk. Dit beheersplan aangevuld met het goedgekeurd Kerkenbeleidsplan van Sint-Laureins zal de basis vormen voor het indienen van een nieuw subsidiedossier voor de toekomstige werken om zo de restauratie te kunnen verderzetten.


Schepen Hugo Coene kandidaat voor SAMEN
gepubliceerd op 05/05/2018 door Samen


In januari heeft schepen Hugo Coene aangekondigd zich geen kandidaat te stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Voor zowel de partij SAMEN als voor vele inwoners was dit een verrassing.

Maar lijsttrekker en burgemeester Franki Van de Moere wou zich niet zomaar neerleggen bij die beslissing  :

“ Enkele weken na zijn aankondiging heb ik Hugo gevraagd om zich toch opnieuw kandidaat te stellen voor Samen. Ik zou het mezelf niet hebben vergeven als ik het niet probeerde hem terug te overhalen.

We hebben Hugo nodig, zowel voor de gemeente als voor onze partij. Bovendien wil ik met de sterkste Samen-ploeg klaar staan voor onze inwoners, de ploeg waarmee we de afgelopen jaren zeer goed werk hebben geleverd en Hugo was hierin zeker een sterkhouder.

Na enkele goede gesprekken tussen ons twee heb ik Hugo kunnen overhalen.

Ik ben dan vandaag ook gelukkig en fier dat ik kan aankondigen dat Hugo terug kandidaat is op onze lijst van SAMEN.

En zoals we Hugo kennen weten we dat hij er volop zal voor gaan.”

Over zijn terugkeer zegt Schepen Coene :

“ Het voornaamste is dat ik terug kandidaat ben. Met de ganse groep van Samen gaan we er volop voor gaan de komende verkiezingen. We willen verder werken voor de gemeente.

Zoals Franki zei, hebben we een paar goede gesprekken gehad over de werking, de objectieven en uitdagingen voor onze gemeente in de toekomst en dat heeft deugd gedaan. Want werk en uitdagingen zijn er genoeg, denken we maar aan de leefbaarheid van onze dorpskernen, de gezondheid van de gemeente financiën en de mogelijke fusies in de toekomst.

Maar daarnaast waren er ook mijn dagelijkse ontmoetingen met inwoners die het spijtig vonden dat ik stopte en die me vroegen om toch nog eens over mijn beslissing na te denken.

En misschien was, achteraf gezien, de periode rond nieuwjaar, met het overlijden van mijn schoonpa, emotioneel gezien niet het beste moment om die beslissing te nemen.

Dat alles heeft er toe geleid dat ik me terug kandidaat stel.Als de kiezers me een  mandaat willen geven bij de volgende verkiezingen, dan zal ik me met dezelfde inzet en hetzelfde enthousiasme verder inzetten voor Samen en voor de inwoners van onze mooie gemeente, want zoals reeds gezegd werk en uitdagingen zijn er genoeg.”


Ledverlichting
gepubliceerd op 05/05/2018 door Samen


LED verlichting is de toekomst, ook bij openbare verlichting. Er werd een inventaris en een omvormingsplan naar LED opgemaakt van alle openbare verlichting in onze gemeente. Deze omvorming past eveneens perfect binnen het concept van ons burgemeester convenant. In totaal gaat het over een vervanging van 1691 lampen. Diverse huidige lichtpunten zijn niet meer vervangbaar, namelijk in de Turflaan, de Kruiskensstraat en de Kantijne. Deze straten zullen in 2018 prioritair worden omgevormd naar LED verlichting. Dit betekent ook een enorme besparing qua verbruik.


Kreekskensdag aan de Boerekreek
gepubliceerd op 04/05/2018 door Samen


Claudine Bonamie, schepen van Jeugd, organiseert samen met Carlos Bonamie en de jeugdraad op zaterdag 30 juni terug een jeugddag, ‘Kreekskensdag’ gedoopt. Die dag presenteren we voor de kinderen van Sint-Laureins (6 tot 12 jaar) een grandioos menu aan activiteiten met een special act als afsluiter. De Boerekreek, de prachtige locatie in het krekengebied van onze gemeente, wordt terug de uitvalsbasis.


Groene speelplaats Watervliet en Sint-Laureins
gepubliceerd op 03/05/2018 door Samen


De speelplaats van de Regenboogschool in Watervliet werd volledig heraangelegd, dit in samenwerking met de leerkrachten, de leerlingen, de technische dienst, de aannemer en tal van vrijwilligers. De grijze massa werd omgevormd tot een aangename speelruimte met veel struiken, fruitbomen, kleurrijke bloemen en natuurlijke speelelementen. Alles om de kinderen te stimuleren meer te bewegen, zich beter in hun vel te laten voelen, minder ruzie te maken en te zorgen voor een betere concentratie. Ook de toiletten kregen een volledige renovatiebeurt. In de laatste fase wordt het speelveldje ingezaaid zodat de kinderen er naar hartenlust kunnen voetballen.
Op de speelplaats in Sint-Laureins zijn dergelijke werken eveneens aan de gang en ook de moestuin krijgt al enige vorm.


De Langeweg wordt aangepakt
gepubliceerd op 02/05/2018 door Samen


 

Omdat de wegbermen langs de Langeweg in een erbarmelijke staat verkeerden, werden ze verhard met grasdallen. Deze laten toe dat de bermen begroeien, maar verhinderen tevens dat er grote putten en plassen ontstaan als kruisend verkeer naar de zijkant moet uitwijken. Samen wil ook nog de Goochelaarstraat en de Moershoofdeweg op deze manier aanpakken, zodra het budget dit toelaat. Of eventueel uitwijkstroken aanleggen zoals in de Hondseindestraat.

Wat betreft het wegdek zelf merken we al lang dat populieren her en der de asfaltlaag omhoog duwen. Deze ribbels in het wegdek zijn niet alleen in de Langeweg zeer hinderlijk voor de weggebruiker. Na de inventaris van de beschadigde asfaltstukken werd aan de eigenaars gevraagd hun kaprijpe populieren te rooien, want pas als de oorzaak van het euvel is weggenomen, is het opportuun de asfaltlaag te herstellen. We zijn al een tijdje in onderhandeling en een oplossing komt in zicht.


Zonnebos
gepubliceerd op 01/05/2018 door Samen


In samenwerking met de gemeente heeft Natuurpunt het Zonnebos gekocht. Een periode van herstel breekt aan. Alle 'bosvreemde' materialen worden nu verwijderd zodat er zich na verloop van tijd een structuurrijk bos kan ontwikkelen met typische boomsoorten van droge zandgronden, zoals zomereik, ruwe berk en grove den. Het bos zal dan terug opengesteld worden voor de wandelaar.


Nieuwe kandidaat: Jan Roets
gepubliceerd op 29/04/2018 door Samen


Beste Jan, iedereen kent je wel in onze gemeente, maar stel jezelf misschien toch nog maar even voor.
"Als jongste zoon van Aimé Roets en Irene Poppe, ben ik geboren en getogen Sentenaar. Ik heb er de liefde gevonden bij Grietje Van Hijfte (verpleegkundige in AZ Alma) en samen met onze twee kinderen, Isla (19) en Silas (17), wonen we in het Nieuwbedelf. Ik ben tewerkgesteld bij de Watergroep, waar ik een leidinggevende functie uitoefen en insta voor de planning en het toezicht over de medewerkers."

Ook in je vrije tijd ben je heel actief. Je doet nogal wat voor het verenigingsleven. Wat doe je allemaal precies en van waar die passie?
"Het zit me inderdaad in het bloed om mensen bij elkaar te brengen. In deze moderne tijd van computers, smartphones en apps allerhande, zien we een vereenzaming in de maatschappij. Daarom vind ik het verenigingsleven zo ontzettend belangrijk want verenigingen zorgen voor het broodnodige sociaal contact. En om op je tweede vraag te antwoorden: ik zit in de organisatie van SenteMusic, was vorig jaar organisator van de 50-jarigen en was jarenlang actief in het bestuur van een supportersclub. Voor de rest ben ik altijd op allerhande sportevenementen terug te vinden. Van voetbal tot wielrennen. En voor zover een pintje drinken op kermissen en feesten ook als een sport mag beschouwd worden, ik ben er altijd graag bij...” (lacht). 

Wat zijn je plannen en wat is je visie op het Sente van de toekomst?
"Kijk, Sente is een prachtige gemeente om in te wonen en te leven, maar ik wil Sente nog beter maken. Als nieuwkomer in de politiek heb ik een aantal frisse ideeën en die wil ik graag met de Samen-ploeg realiseren. Initiatief nemen en er 100 procent voor gaan. Dat is mijn levensmotto. En dat wil ik nu bijdragen in het belang van iedere Sentenaar. Luisteren naar de mensen en proberen hun vragen en noden om te zetten in daden.

Als afsluiter heb ik nog een lastige: hoe zou je je deelname en je ambitie in één zin omschrijven?
"Goh, dat is inderdaad een moeilijke...” (denkt lang na)... “Neem dan misschien deze: Jan Roets voor kwaliteit met een vernieuwende toets!"


Nieuwe kandidate: Sylvie Bruyninckx
gepubliceerd op 29/04/2018 door Samen


Met Sylvie De Schepper-Bruyninckx (46) haalt Samen een héél actieve en gedreven vrouw in huis. Sylvie is getrouwd met Steven De Schepper (“mijn kleuterliefje”), met wie ze in de Goochelaarstraat een bedrijf van tuinaanleg en –onderhoud runt. Daarmee zet ze de familietraditie verder, want Sylvie is de dochter van Fernand en Elisabeth Bruyninckx-Matthijs, die in de Sint-Jansstraat in Bentille (“Metille”) samen met Sylvies broer Gino een eigen tuincentrum uitbaten. “In ons bedrijf verzorg ik de administratie en de boekhouding, maar ik ben niet bang om mijn handen vuil te maken en ga evengoed met Steven naar de klanten om te helpen met het onderhoud of het aanleggen van tuinen en bedrijfsterreinen”, zegt Sylvie.

Sylvie is ook de mama van drie flinke zonen: de tweeling Jens en Niels (allebei 21) en Joren (17). Bovendien is ze al haar hele leven actief in het sociale leven van de gemeente: ze was (hoofd)leidster van de Bentilse KLJ, ze was penningmeester van de ouderraad van de school, ze was bestuurslid van KVLV Sint-Jan-Bentille, ze is secretaris van Senter en helpt mee aan de vijfjaarlijkse reünie van de KLJ, waar ze uitkijkt naar de vierde editie van volgend jaar. “Ik houd ervan om dingen te organiseren”, bekent Sylvie. “Ik wil me inzetten om de zaken vooruit te laten gaan en nu er door de zelfstandiger wordende kinderen wat tijd is vrij gekomen, is de stap naar de politiek niet zo groot.”

“Je hebt mensen die aan de zijlijn blijven staan en commentaar geven, maar zo zit ik niet in elkaar: ik ben een doener, in de verenigingen waarvan ik lid ben, maar ook in het eigen bedrijf”, onderstreept Sylvie. “En dat is precies wat ik nu ook via de politiek wil doen voor Sint-Laureins, de mooie gemeente waar ik woon, leef en werk. Ik heb mijn beslissing goed overwogen, en uiteindelijk heb ik JA gezegd aan de mensen van Samen. En wie mij kent, weet dat mijn JA ook een JA is. Dan geef ik mij ten volle, dan kan men altijd op mij rekenen.”


Nieuwe kandidaat: Dirk Hoste
gepubliceerd op 29/04/2018 door Samen


Ik ben een gepensioneerd aannemer bouwwerken, getrouwd met Katrien Huyghe. Allebei lid van de Okra Sint-Laureins. Vader van Kristof en Kristel, schoonvader van Nadia en Jos en bompje van Marthe, Rilke, Ditte en Bet.

Ook ben ik oud-chiroleider, waar ik zeer leuke en goede herinneringen aan heb.

In neem in mijn vrije tijd deel aan verschillende Okra activiteiten zoals fietsen, wandelen, petanquen, golf, minigolf, gym 55+. Ik ben één van de drijvende krachten achter het organiseren van de reünies van mijn leeftijdgenoten. Dit jaar vieren we de 65 jarigen.

Reeds lang ben ik geïnteresseerd in de politiek maar door mijn drukke beroepsbezigheden ontbrak me de tijd om aan politiek te doen.

Nu ik met pensioen ben, wil ik me inzetten voor de ietwat oudere inwoners onze gemeente via het gemeentebestuur, zoals mijn vrouw dit doet via de Okra.

Ik zal mij met de Samenploeg ten volle inzetten om onze gemeente nog leefbaarder, fraaier, bereikbaarder, socialer,… te maken.


Start To Run 2018
gepubliceerd op 27/04/2018 door Samen


Met de start van de lente was ook de 6e Start To Run van Samen een feit. We konden meer dan 50 deelnemers verwelkomen aan de startlijn. Ze konden kiezen tussen de afstanden van 0 naar 5 km en - voor de gevorderden - van 5 naar 10 km. Het duo Carlos en Filip staan in voor de begeleiding. Na 10 weken volgt de diplomaloop met receptie in Café de Roos op Celie.


Elektronisch zorgdossier op Ipads
gepubliceerd op 26/04/2018 door Samen


Eén van de grote projecten in het rustoord was de omschakeling van een papieren naar een elektronisch zorgdossier. De voorbije jaren werd dit stapsgewijs doorgevoerd. Eerst werd het elektronisch zorgdossier aangekocht, de personeelsleden opgeleid en draaide dit alleen op een centrale PC. In een tweede stap werd een volledig WIFI netwerk geïnstalleerd in het ganse rustoord. Ook dit is ondertussen gebeurd.

Recent werd de derde en laatste fase afgerond. Er werden iPads aangekocht zodat de personeelsleden deze kunnen meenemen tijdens hun ronde bij de bewoners in hun kamer. Ondertussen zijn deze in gebruik genomen en is het elektronisch zorgdossier volledig operationeel.
Ocmw-voorzitter Tom Lacres is tevreden dat het rustoord mee is met het digitale tijdperk.


Kruiskenshoeve maakt plantbakken voor de nieuwe schoolmoestuin in Sint-Laureins
gepubliceerd op 24/04/2018 door Samen


De gemeentelijke basisschool De Regenboogschool in Sint-Laureins deed tijdens de warmste week (december 2017) een koekjesverkoop ten voordele van de Kruiskenshoeve.

Als bedanking voor deze inzet, sloeg de Kruiskenshoeve de handen in elkaar om grote bakken te maken voor de schoolmoestuin waarin diverse groenten kunnen gekweekt worden.

Deze moestuin is naar het concept van de moestuin in Watervliet. Lieve De Coninck, van het programma Het Goede Leven wordt meter van deze moestuin zoals Paul Boelaert peter blijft van de moestuin in Watervliet.

Lieve heeft enerzijds tot doel de leerlingen van zowel de gemeentelijke basisschool De Regenboogschool als van de vrije basisschool De Schakel, terug de voeling te geven van waar het eten vandaan komt alsook om de kinderen op een interactieve manier de natuurlijke cyclus aan te leren.

De zesdejaars van de Regenboogschool hebben, na de plaatsing van de grote bakken door de Kruiskenshoeve, geholpen met de aanleg van de paadjes. Schepen Johan Francque, schepen van Milieu en schepen Claudine Bonamie, schepen van Onderwijs trekken dit project, zijn fier op het resultaat en bedanken Paul en Lieve voor het vele werk.


Wissel in de OCMW-raad
gepubliceerd op 21/04/2018 door Samen


Tijdens de gemeenteraad van april legde Carine Andries de eed af als nieuw OCMW-raadslid.
Zij volgt Lieve Van Hijfte op.

Proficiat Carine!


1ste Netwerkmoment Sentse Economische Raad 'Senter'
gepubliceerd op 02/04/2018 door Samen


De Senter organiseerde op dinsdag 20 maart hun 1ste netwerkmoment. Het werd meteen een schot in de roos!

Er waren een 130 zelfstandigen aanwezig. Naast de uiteenzetting van het belang en het doel van de Senter door Claudine Bonamie, trekker van deze economische raad, werd het publiek ook geboeid door een toespraak van 2 jonge ondernemers van eigen bodem. Zij  brachten het levensverhaal van hun opstart en hun passie als zelfstandig handelaar. Achteraf was er tijd voor een gezellige babbel, uitwisseling van ideeën met een hapje en een drankje.

Deze adviesraad beloofde aan de lokale handelaars hen te stimuleren door het organiseren van activiteiten, hen te informeren bij bijvoorbeeld werkzaamheden, hen bij te staan bij problemen en/of vragen.

 


Ondertekening grensoverschrijdende intentieovereenkomst automatisch vervoer GOS gemeenten
gepubliceerd op 09/03/2018 door Samen


De GOS-gemeenten (GrensOverschrijdende Samenwerkingsoverleg), Sluis - Sint-Laureins - Knokke-Heist - Maldegem - Damme, zien toekomst in automatisch vervoer. Op dit moment is er op het platteland sprake van een mobiliteitsprobleem. De druk op het reguliere openbaar vervoer wordt steeds groter door de hoge kosten en de dalende gebruikersaantallen. Automatisch vervoer zou een duurzame oplossing bieden voor dit mobiliteitsprobleem en de leefbaarheid van de gemeenten vergroten.  De ontwikkelingen op het gebied van automatisch of zelfrijdend vervoer gaan snel. Deze 5 gemeenten geloven in dit project en ondertekenden hiervoor een intentieverklaring op 09 maart 2018.   


Startschot aanleg groene speelplaats Regenboogschool Sint-Laureins
gepubliceerd op 06/03/2018 door Samen


Schepen van Onderwijs Claudine Bonamie gaf aan de leerlingen van het zesde leerjaar het startschot voor de aanleg van de groene speelplaats voor de gemeentelijke basisschool De Regenboog te Sint-Laureins. De aannemer, die het nieuwe schoolgebouw geplaatst heeft, legde alle verharde gedeeltes van de speelplaats aan. Het is nu de bedoeling om alle groene zones fase per fase aan te leggen.

In een 1ste fase komt het kleutergedeelte aan bod. De speeltoestellen, die in deze zone reeds voorzien zijn, worden door de leerlingen aangevuld met boomschors en houten balken zodat de kleuters in deze zone volop hun fantasie kunnen gebruiken.

In een latere fase wordt er in een andere zone een avontuurlijk parcours voorzien voor de groteren. Er komen diverse fruitbomen, een voetbalruimte en een zone voor bloemen en insecten. Ook komt er een moestuin, met hulp en toezicht van Lieve De Coninck van het programma Het Goede Leven, en dit voor het gebruik van zowel de gemeentelijke basisschool De Regenboog als de vrije school De Schakel.

De groene speelplaats is een van de vele thema’s waarmee de school wil inspelen op een betere leefomgeving voor de kinderen alsook voor het milieu.


6de start to run
gepubliceerd op 19/02/2018 door SamenArthur de Guytenaere en Nelly Focke 50 jaar getrouwd
gepubliceerd op 13/02/2018 door Samen


Arthur de Guytenaer en Nelly Focke zijn gehuwd in mei 1967

Wegens ziekte werd de viering van het gouden huwelijksjubileum uitgesteld. Momenteel blaakt Arthur terug van gezondheid en vierde het koppel hun 50ste huwelijksverjaardag met hun vele vrienden in Restaurant De Warande in Sint-Jan-In-Eremo. Arthur heeft reeds gans zijn leven een zwak voor auto’s, deze passie geraakt hij niet kwijt. Nelly, de dochter van de ex-burgemeester van Sint-Margriete, houdt van mooie kleren en shoppen. Hun 2 dochters gaan dan ook regelmatig op stap met mama. Binnenkort kan ik mijn huis nog verkopen, zegt Arthur lachend.

Wij wensen het gouden paar nog vele gezonde en gelukkige jaren toe!


Noël Voet en Hedwige Vanhyfte 50 jaar getrouwd
gepubliceerd op 13/02/2018 door Samen


Noël en Hedwige beiden uit Sint-Laureins, leerden elkaar kennen op een bal in Maldegem. Ze trouwden op 25 januari 1968. Na hun huwelijk namen ze de boerderij van de ouders van Noël over. Dit bedrijf werd hun leven. Het was zwaar werken maar dat deden ze met hart en ziel. Hun huwelijk werd bekroond met 2 dochters. Onlangs nam dochter Els het bedrijf over. Dat betekent natuurlijk dat Noël en Hedwige verder blijven werken op de boerderij om hun dochter te ondersteunen. Toch hebben ze nu wel tijd voor wat hobby’s en om te genieten van hun prachtige kleinkinderen.

Wij wensen Noël en Hedwige nog veel  geluk en vooral een goede gezondheid toe.


Marcel De Paepe en Irma Goossens 65 jaar getrouwd
gepubliceerd op 13/02/2018 door Samen


Marcel en Irma wonen nog maar 1 jaar in onze gemeente. Marcel komt uit Nevele en Irma uit Ursel. Ze leerden elkaar kennen op het waterfeest in Bellem. Het was liefde op het eerste gezicht.

Ze trouwden op valentijnsdag van 1953 en kregen 2 dochters. Samen werkten ze in de katoenfabriek in Gent. Later werd Marcel chauffeur bij wasserij Schepens en ging Irma werken in de horeca.

Momenteel verblijven ze in Helios. Daar genieten ze van een kaartje leggen en een koffie drinken met de bewoners.

Marcel en Irma, nog vele gezonde jaren samen!


Roger De Wilde en Regine Hautekeete 50 jaar getrouwd
gepubliceerd op 13/02/2018 door Samen


Regine is geboren in Baarle-Drongen en kwam op vakantie bij haar neef in Sint-Laureins. Zo leerden ze elkaar kennen.

Ze traden in het huwelijksbootje op 23 februari 1968 en kregen 3 kinderen, 1 jongen en 2 meisjes.

De grootste hobby in huize De Wilde is voetbal. Roger was oprichter van voetbalclub de Goalgetters. Al hun vrije tijd ging daarin op. Hij was er niet alleen voetballer maar ook trainer, ploegafgevaardigde, penningmeester en bestuurslid. Regine is de trouwe helpster achter de toog.

Wij wensen hen nog vele gelukkige en gezonde jaren toe!


Sylvie Bruyninckx kandidaat voor Samen
gepubliceerd op 06/02/2018 door Samen


 

De partij Samen is trots Sylvie Bruyninckx als nieuwe kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen te mogen aankondigen.

Sylvie woont in Sint-Laureins, maar heeft haar roots in Bentille. Sylvie is al altijd sociaal actief geweest. Ze was jarenlang in de leiding van de KLJ te Bentille en was ook hoofdleidster. De KLJ is haar altijd nauw aan het hart blijven liggen. Zo was ze ook mede-organisator van een aantal reünie-samenkomsten van oud-leden van de KLJ. En toen haar drie kinderen naar Bentille naar school gingen was de stap ook snel gezet naar de ouderraad.

Sylvie baat samen met haar echtgenoot, Steven De Schepper, een tuinaannemersbedrijf uit (waar ze onder meer de boekhouding doet).

Kortom, Sylvie is iemand die van aanpakken weet en die zich actief wil inzetten voor onze gemeente. Of zoals ze zelf zegt : “Andere mensen helpen is wat ik graag doe.”


Nieuw Logo voor het Lokaal Overleg Kinderopvang
gepubliceerd op 31/01/2018 door Samen


Het Lokaal Overleg Kinderopvang heeft een gloednieuw logo laten ontwerpen, dat we graag voorstellen!

Na een bevraging in de Vijfklank werden 4 ontwerpjes ingediend en daaruit heeft de algemene vergadering van het lokaal overleg kinderopvang het beste logo gekozen. Ellen Van Basselaere won het winnend ontwerp. Zij kreeg als bedanking een Sente(n)bon van 100 euro en een  bloemetje cadeau. De andere ingediende ontwerpen ontvingen als bedanking een Sente(n)bon van 10 euro.

Dit logo zal vanaf dan verschijnen op alle flyers en affiches van vormingsmomenten en uitnodigingen van algemene vergaderingen van het Lokaal Overleg Kinderopvang.


Jan Roets, nieuwe kandidaat voor Samen
gepubliceerd op 30/01/2018 door Samen


Na ruim dertig jaar gemeenteraad zal Eddy Roets afscheid nemen van de gemeentepolitiek en zal zijn broer Jan deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

 

Bij de familie Roets werd de gemeentepolitiek met de paplepel ingegeven. Als postbode en kind aan huis bij onder meer de inwoners van Waterland-Oudeman, was voor Eddy de stap naar de politiek snel gezet.

 

Eddy werd rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad in 1989 en was sindsdien onafgebroken gemeenteraadslid, de laatste twaalf jaar voor Samen. Hij is het langst zetelend gemeenteraadslid in Sint-Laureins.

 

Maar op het einde van het jaar neemt hij afscheid van de gemeentepolitiek. Zijn broer Jan zal voor Samen deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

 

Jan werkt bij de Watergroep. Hij is heel erg actief in sportmiddens, zoals onder meer de voetbal. Hij is ook één van de oprichters van het succesvolle SenteMusic.

Ook Jan was al lang gebeten door de politieke microbe. Hij is er dan ook helemaal klaar voor om ten dienste te staan voor de bevolking van Groot St-Laureins.

 

Eddy dankt zijn kiezers voor de steun en het vertrouwen van de afgelopen 30 jaar.


Economische raad in Sint-Laureins gaat van start!
gepubliceerd op 30/01/2018 door Samen


Economische raad in Sint-Laureins gaat van start!

 

De Sentse Economische Raad, afgekort SENTER, werd goedgekeurd in het gemeenteraad van januari. Het is een adviesraad waar de afgevaardigden zich kunnen uitspreken over alle aspecten van het gemeentelijk beleid inzake lokale economie:

De leden (zie meer) van deze economische adviesraad kunnen optreden als aanspreekpunt voor de ondernemers. Hierdoor kan een snelle doorstroming gebeuren van de specifieke noden van de ondernemers naar het gemeentebestuur.

De economische raad is eveneens een geschikt forum om advies te verlenen bij het uitstippelen van het economisch beleid.

 

Samenstelling

Omdat wij ernaar streven onze gemeente leefbaar en dynamisch te houden, waar het goed is om te wonen en te werken, hebben we de SENTER opgericht.

 

  • Voorzitter: Gino Bruyninckx;
  • Ondervoorzitter: Andie Claeys;
  • Penningmeester: Sylvie Bruyninckx;
  • Stemgerechtigde leden: Ronny De Wever, Jasper Soeting, Quinten Vermeulen, Willy Van Zandweghe, Geert Schoonackers, Rigobert Martens, Dirk Vogelaere, Nicole Goethals en Kelly Callewaert;
  • Administratieve ondersteuning: Kathleen Seynhaeve;
  • Vertegenwoordigers politieke fractie: Claudine Bonamie, Johan Francque en Bart Van De Keere.

 


Kinderparlement Regenboogschool houdt raad op gemeentehuis
gepubliceerd op 26/01/2018 door Samen


Het kinderparlement van de Regenboogschool houdt 3 maandelijks een raad op het gemeentehuis. Op de agenda bespreken ze hun noden en bemerkingen over de goede werking en het patrimonium van de school. Het college van burgemeester en schepenen tracht zoveel mogelijk aan deze noden te voldoen. De inspraak van de leerlingen is belangrijk in het beleid van de school.

 


Schepen Hugo Coene stopt op het einde van deze legislatuur
gepubliceerd op 23/01/2018 door Samen


Schepen Hugo Coene stopt op het einde van deze legislatuur

 

Schepen Hugo Coene zal zich geen kandidaat meer stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

 

Na een succesvolle militaire loopbaan ging Hugo Coene op 1 januari 2013 met pensioen. Dit liet hem toe zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012, een nieuwe uitdaging voor hem. Hij behaalde een zeer goed resultaat voor SAMEN en werd eerste schepen in de coalitie SAMEN /NV-A.

 

Als Schepen van Financiën zag hij strak toe op zowel de uitgaven als de inkomsten om zo de gemeentefinanciën gezond te houden.

Als verantwoordelijke voor de beleidsplanning lag de uitvoering van de projecten, opgenomen in het meerjarenplan 2014-2019, hem nauw aan het hart.

Wat voorzien is, dient gerealiseerd was zijn leidmotief. Vele projecten werden dan ook onder zijn impuls en opvolging verwezenlijkt. Sommigen ervan zullen in de loop van 2018 nog gefinaliseerd worden.

 

Hij kijkt met voldoening en een terechte fierheid terug op het geleverde werk. SAMEN is heel erg blij dat hij zich de afgelopen vijf jaar met volle overgave voor de gemeente heeft ingezet ( en dat het komende jaar ook nog zal doen) en dankt Hugo daarvoor van ganser harte.

 

Op de vraag waarom hij stopt, antwoordt hij :

 

“ Als verantwoordelijke schepen voor personeel heb  ik voldoening gevonden in de samenwerking met de gemeentelijke administratie. Het sturen-ondersteunen-motiveren bij het samen verwezenlijken van projecten bezorgde mij een grote tevredenheid.

 

Ook heb ik tijdens mijn werkzaamheden vele Sentenaren (opnieuw) leren kennen en ben ik nu veel beter op de hoogte van het reilen en zeilen van onze gemeente.
 

Maar het pure politieke “spel” is minder mijn ding. Voor mij zouden er geen politieke partijen op gemeentelijk vlak dienen te bestaan, zeker niet in kleine gemeenten als Sint-Laureins.

 

Het was een moeilijke beslissing maar na alles eens op een rijtje te hebben gezet vond ik dit de beste beslissing.

 

Ik heb nog 1 jaar te gaan en ik zal me met dezelfde overtuiging en energie als in het verleden, tot het einde van mijn mandaat zeker nog volop inzetten voor onze gemeente en de aangevatte projecten nog realiseren.

 

Vanaf 1 januari 2019 wil ik nieuwe horizonten verkennen en  zie ik met een open geest uit naar nieuwe activiteiten ( o.a. sport, wandelingen, cultuur…) en sta ik open voor nieuwe uitdagingen ( vrijwilligerswerk, verenigingen,  …).

 

Deze politieke periode in mijn loopbaan was een interessante en leerrijke ervaring.”

 

Vriendelijke groeten

 

Hugo Coene                                                                        Luc De Meyere

Eerste Schepen                                                                  Voorzitter SAMEN


Fluodag in de gemeentelijke basisschool De Regenboogschool
gepubliceerd op 18/01/2018 door Samen


De leerlingen kwamen die dag uitgedost naar school in hun coolste, gekste,… outfit in fluo en er konden hiermee ook een prijs winnen!
Er wordt op onze school heel wat gedaan voor de verkeersveiligheid van onze kinderen. Verkeersouders doen elke maand fluocontroles aan de schoolpoort, verkeersjuffen helpen de kinderen de straat oversteken, jaarlijks komt de politie met hun mascotte om de kinderen de veiligheid op de weg te leren, er worden gratis fluovestjes en helmen aangeboden.

Een frans spreekwoord zegt: Het is geel en stom, het past op niets maar het spaart je leven.


Aankoop politiekantoor
gepubliceerd op 11/01/2018 door Samen


KLJ Sente is gehuisvest in het voormalig politiekantoor in de Rommelsweg. Door de geruchten over een mogelijke verkoop ervan door de Politiezone Meetjesland, heerste bij deze jeugdvereniging ongerustheid over het behoud van hun locatie.

Na tussenkomst van de burgemeester in het Politiecollege, keurde de Politieraad de verkoop van het gebouw aan de gemeente Sint-Laureins goed voor ongeveer de helft van de oorspronkelijke vraagprijs. Dit gebouw leunt aan tegen de site van het OCMW waardoor dit mogelijkheden biedt naar uitbreiding indien nodig. KLJ Sente kan op beide oren slapen en met een gerust hart de toekomst van hun vele leden verder uitwerken.


Verfraaiing speelkoer en nieuwe toiletten Regenboogschool Watervliet
gepubliceerd op 11/01/2018 door Samen


De verfraaiing van de speelplaats in Watervliet zit volop in de lift. Ondertussen werd het grootste deel van de speelplaats opnieuw betegeld, zorgden de kinderen, ouders, juffen en vrijwilligers voor de aanplanting van struiken en bloemen en zijn we nu toe aan het aanleggen van het middendeel. Dat wordt een natuurlijke speelruimte op boomschors met houten speeltoestellen en een boom. Natuurlijke speeltoestellen en meer groen leiden tot minder stress en aangenamere ontspanning voor de kinderen. In een laatste fase wordt dan het gras van het voetbalveldje terug ingezaaid.

 

Naast de verfraaiing van de speelplaats was er ook het nijpend probleem van de onhygiënische toestand van de toiletten. Binnen de toiletruimtes wordt alles vernieuwd, van vloer en muren tot plafond. Ondertussen zorgt een mobiele toiletwagen voor de permanentie, met dank aan het WTC.


Sanering kerkhoven
gepubliceerd op 11/01/2018 door Samen


Elk jaar saneren we de graven van de vervallen concessies. Wegens de slechte weersomstandigheden werd de uitvoering van deze werken uitgesteld naar het voorjaar 2018. Ondertussen hebben we wel de grafzerken, van de graven met de vervallen concessies, laten wegnemen en vonden ook enkele gevraagde verplaatsingen en ontgravingen plaats. Na de saneringswerken zullen de open ruimtes ingezaaid en de kiezelstenen waar nodig vervangen worden. Onze inwoners moeten hun dierbaren in alle rust en sereniteit kunnen bezoeken op een mooi onderhouden plaats.


Werken polyvalente zaal in rustoord zijn volop bezig
gepubliceerd op 11/01/2018 door Samen


De polyvalente zaal in het rustoord wordt grondig vernieuwd. In de eerste fase zijn er werken aan de inkom van het rustoord die uitkomt in deze zaal. Het toegangssas wordt uitgebreid zodat er geen koude lucht en vuil meer in de polyvalente zaal kan binnen komen. Verder komt er een volwaardige onthaalbalie waar bezoekers terecht kunnen met hun vragen. Ook de dienst animatie krijgt daar nieuwe lokalen. In de tweede fase krijgt de polyvalente zaal een facelift. Er komt o.a. een nieuwe bar en nieuw meubilair.


We bouwen 7 assistentiewoningen en een dagopvang
gepubliceerd op 11/01/2018 door Samen


Waarom doen we dit?

Het rustoord is een plaats geworden waar zwaar zorgbehoevende senioren verblijven. Het probleem is dat er ook senioren zijn die niet zwaar zorgbehoevend zijn maar die ook niet alleen thuis kunnen blijven wonen. Zij kunnen verhuizen naar een assistentiewoning (de vroegere serviceflat) of tijdens de dag naar een centrum voor dagopvang komen. Daarom zal in 2019 worden gestart met de bouw, naast het rustoord, van 7 assistentiewoningen en een centrum voor dagopvang. In het centrum voor dagopvang zal er plaats zijn voor 10 tot 15 mensen. De assistentiewoningen zullen plaats bieden aan 5 alleenstaande senioren en 2 koppels. Het ganse project kost zo’n slordige 1,2 miljoen euro.

Hoever staan we al?

De bouw zal gebeuren via een ‘design and build’ procedure. Dit wil zeggen dat een bouwteam (architect en aannemer samen) een ontwerp zal uittekenen en daarna ook zal uitvoeren. Deze werkwijze wordt gebruikt voor de bouw van de nieuwe politiekazerne in Eeklo. Op dit ogenblik wordt er volop gewerkt aan alle administratieve voorbereidingen voor de selectie van een bouwteam. Ook is er een subsidiedossier in opmaak voor de dagopvang. Als alles goed gaat zal dit in 2018 rond zijn. Dan zullen we weten hoe de gebouwen er zullen uitzien en wie ze zal bouwen. In het najaar 2019 zullen de bouwwerken dan van start kunnen gaan. Deze werken zullen duren tot eind 2020.

Nieuwe weg en verlichting rond rustoord

Met de komst van 7 assistentiewoningen en een dagopvang wordt ook de buitenomgeving rond het rustoord aangepakt. In 2018 wordt de weg rond het rustoord verhard en komen er nieuwe verlichtingspalen. In 2019 wordt de zone rond de assistentiewoningen en de dagopvang aangepakt. Er zal een heus dorpsplein worden aangelegd met nieuwe verlichting, er wordt ook voldoende parking voorzien. Deze aanpak werd door de voltallige OCMW-raad unaniem goedgekeurd.


Familieontbijt Samen
gepubliceerd op 11/01/2018 door SamenOp zondag 4 februari 2018 kunnen jullie opnieuw genieten van het familieontbijt van Samen. Vanaf 08.30 uur kunnen jullie aanschuiven in de Culturele site 'De Meet', Sint-Jansstraat 22. 9982 Sint-Laureins (Sint-Jan-in-Eremo).

Kaarten verkrijgbaar bij één van de bestuursleden of via mail naar marleen.trenson@hotmail.be
Volwassenen: € 10
Kinderen: € 5

Van harte welkom!


Speelpleinwerking en skateterrein op ‘t Sentrum
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Deze zomer verhuisde de speelpleinwerking naar ‘t Sentrum Sport en Spel op het Singelken, wat een ongezien succes kende. Zeer veel kinderen leefden zich ten volle uit op deze schitterende locatie. Toch is er nog verdere afwerking nodig: het bijplaatsen van enkele speeltoestellen, het bouwen van een arena, het plaatsen van een afdak om te schuilen, een bijkomende berging en wat beplanting van struiken en bomen om schaduw op het grasveld te voorzien.

 

Enkel het skatepark bleef nog verweesd achter in de Rommelsweg.

Ondertussen is het asfalt, de ondergrond voor het skatepark, aan ‘t Sentrum gegoten en worden de bestaande toestellen in het voorjaar overgebracht. Met de aankoop van nog enkele nieuwe toestellen, wordt dit terug een volwaardig skateterrein, waar jongeren naar hartenlust en ongestoord kunnen skaten.


Huiswerkbegeleiding
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Vanaf het nieuwe schooljaar 2017-2018 vonden enkele belangrijke wijzigingen plaats in de beide vestigingen van de Regenboogschool.  De schooluren wijzigden en er kwam een half uur gratis huiswerkbegeleiding.

De kinderen kunnen nu na schooltijd een ½ uur langer op school blijven. Een leerkracht staat de kinderen bij voor het maken van hun huiswerk. Dit is gratis en geen verplichting. Voor de allerkleinsten en de kinderen die geen huiswerkbegeleiding volgen, begint de opvang na de schooltijd. Tot 16 uur is er geen meerkost voor de ouders.


Opfrissing van de ‘Sint-Nico Kring’ in Waterland-Oudeman
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


 

Voor de bewoners van Waterland-Oudeman is het feestzaaltje ‘Sint-Nico Kring’ een gezellige plaats om te vergaderen en een ideale ontmoetingsplaats. We willen dit zaaltje in ere houden. Om kleine herstellingen en opfriswerken te kunnen uitvoeren kennen we in 2018 een speciale subsidie van 15.000 euro toe aan de VZW Sint-Nico Kring. De VZW is immers zelf best geplaatst om te bepalen wat prioritair dient aangepakt te worden en om deze werken te leiden.


De nieuwe accommodatie voor The Camerados komt er!
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


De kleedkamers en de kantine van voetbalclub de Camerados, die reeds 40 jaar bestaan, voldoen niet meer aan de gestelde eisen inzake hygiëne en leefcomfort.

Daarom wordt een multifunctioneel gebouw voorzien in Sint-Margriete, samengesteld uit een nieuwbouw (kleedkamers en berging) en mobile units (kantine).

 

Het hoofdgebruik is een voetbal-accommodatie voor de Camerados, maar het gebouw zal ook opengesteld worden voor andere verenigingen. De nieuwbouw zal bestaan uit een eenvoudig gebouw met 2 kleedkamers met douches, een scheidsrechterslokaal, een stookplaats en een berging. Voor de kantine en de toiletten komen, aansluitend aan deze nieuwbouw, de mobile units die thans voor de gemeenteschool de Regenboog van Sint-Laureins worden gebruikt.


‘t Sentrum en succesvolle gebruikers
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


 

We kunnen terecht fier zijn op de realisatie van ‘t Sentrum Sport en Spel. De vele bezoekers bejubelen het resultaat. De dansschool Movimento groeit en bloeit.

De Goalgetters kregen als vereniging ook een serieuze boost met deze nieuwe accommodatie. Een ongezien aantal jeugdploegen vond er hun thuishaven en het eerste elftal speelt nu ook aan de top van hun reeks. Een succesverhaal willen we het noemen, waar de werkkracht en doortastendheid van onze Samen-groep altijd garant voor staat!


Sint-Laureins: laagste totale gemeentebelastingen van het Meetjesland!
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Met de gemeentelijke verkiezingen van 2018 in het vooruitzicht, heeft het dagblad ‘DE TIJD’ de geldstromen van alle Vlaamse gemeenten doorgelicht. (www.tijd.be/gemeenten/geldstromen).

 

Gemeenten innen hun inkomsten grosso modo op vier manieren:

1. via de aanvullende personenbelasting, op basis van uw inkomsten;

2. via de opcentiemen op de onroerende voorheffing, op basis van uw vastgoed;

3. via lokale taksen en vergoedingen voor diensten (vuilniszakken, administratieve retributies, milieupark, …);

4) via subsidies van de Vlaamse overheid zoals het gemeentefonds en specifieke subsidies voor cultuur, sport,…).

 

Als we alle gemeenten van het Meetjesland vergelijken, merken we dat de inwoners van Sint-Laureins het minst dienen bij te dragen aan de gemeente via het totaal van de aanvullende personenbelastingen, de opcentiemen en de lokale taksen en vergoedingen. Sint-Laureins scoort hier 644 euro/inwoner, waar de hoogste score voor een bepaalde gemeente van het Meetjesland 881 euro/inwoner bedraagt.


Uitwijkstroken in de Hontseindestraat
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


 

De Hontseindestraat is een vrij druk bereden straat, maar is ook smal. Vooral in de winter bij nat weer is het gevaarlijk om uit te wijken voor tegenliggers. Het gemeentebestuur besliste dan ook om een vijftal uitwijkstroken aan te leggen langs de Hontseindestraat. Er werden betonplaten gebruikt zodat de gemeente dit in eigen beheer kon uitvoeren. Richting de dorpskern van Sint-Margriete werd ook het wegdek verbeterd.


6de start to run
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Vanaf woensdag 28 maart 2018 om 19.30 uur start Samen voor de 6de keer de Start to Run aan 't Sentrum Sport en Spel op het Singelken. De beginnelingen lopen, onder deskundige begeleiding van coach Carlos Bonamie, de run van 0 naar 5 km, de gevorderden van 5 naar 10 km met coach Filip Claeys en dat voor 10 opeenvolgende weken.

De eerste trainingen vinden plaats op de Finse piste. Daarna wordt er gelopen in de mooie natuur aan de Zonnebrug.

 

Deelnemers aan onze Start to Run van de laatste 5 jaar, hebben zich ook reeds aangesloten bij de joggingclub de Krekenlopers. Enkelen liepen onlangs de aflossingsmarathon in Terneuzen. Je hoeft niet sportief of getraind te zijn, wij helpen je op weg want: ‘Waar een wil is, is een weg!

 

Kostprijs voor deelname is € 10, met op het einde een diplomaloop en aansluitende receptie in Café De Roos.


Heraanleg Zonnestraat en Langeweg
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


 

De gevaarlijke S-bocht in de Zonnestraat werd heraangelegd. Het gevaarlijk afhellen naar de zijdelingse waterlopen is hiermee verholpen, wat bijdraagt tot de veiligheid van de weggebruiker.

 

Begin volgend jaar staat de Langeweg voor herstelling op de agenda. Daar komt, naast de bestaande betonstrook, een verharding met grasdallen. Het probleem van de diepe putten langs de zijkant van de rijweg, ontstaan door het kruisen van voertuigen tijdens natte periodes, wordt hierdoor opgelost.


De dorpskernvernieuwing in Sint-Laureins
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Je kon het reeds merken, de werken in de Dorpsstraat en de Leemweg zijn begonnen. De Watergroep is volop bezig met het vernieuwen van de toevoerleidingen van water en ook de andere nutsmaatschappijen staan klaar. Het wordt voor onze inwoners nog maar eens op de tanden bijten. Maar in het zicht van zoveel subsidies konden we die kans om ons dorp te vernieuwen niet laten voorbijgaan. Ook staan er werken in de Vaakweg en de Smissestraat op til. De Slependammepolder legt er een nieuwe waterloop, ter vervanging van de slechte buizen onder de Leemweg. De samenwerking tussen Aquafin (nieuwe riolering), AWV (nieuw wegdek), de gemeente (nieuwe voetpaden, openbare verlichting, bijgepast budget), de nutsmaatschappijen (vernieuwde installaties en netten) en de Slependammepolder (omlegging waterloop) zal zich uiten in een totaal vernieuwde dorpskern. Dit wordt het grootste werk ooit in Sente uitgevoerd. Samen doet wat anderen beloofden.


Surfen in het rustoord
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Er is een WIFI netwerk geïnstalleerd in het rustoord. Bewoners en bezoekers kunnen nu naar hartenlust op het internet surfen. Ook de personeelsleden doen hiermee hun voordeel. Zij zullen het elektronisch zorgdossier van de bewoners kunnen raadplegen op een tablet wanneer zij hun ronde doen in de kamers. Momenteel draait het elektronisch zorgdossier nog alleen op een centrale PC waar zij alle gegevens moeten in verwerken.


Bouw nieuwe kinéruimte is van start gegaan
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


De bouw van een gloednieuwe kinéruimte in het rustoord is gestart! In deze nieuwe kinéruimte zullen de bewoners op een comfortabele manier hun oefeningen kunnen doen onder de deskundige begeleiding van onze kinesitherapeuten. De beslissing om deze ruimte te bouwen kwam er omdat de kinéruimte ondergebracht was in een kamer die eigenlijk bestemd is voor bewoning. Dit was geen goede keuze omdat de kamers maximaal gebruikt moeten worden voor bewoners. Ook voor ons kinéteam zal dit naar werkomgeving een grote verbetering zijn. Zij zijn nu, samen met de dienst animatie, nog gehuisvest in een veel te krappe ruimte.


Op zoek naar een geschenk!
gepubliceerd op 10/01/2018 door Samen


Op zoek naar een geschenk? Geef een Sente(n)bon cadeau en stimuleer hierdoor onze plaatselijke handelaars. Als we onze plaatselijke handelaars nu steunen, kunnen we later blijven winkelen in eigen gemeente. 
Ze zijn verkrijgbaar bij de gemeentelijke diensten, bibliotheken en sommige handelaars (zie www.sint-laureins.be). Je kan hiervoor ook steeds terecht bij schepen Claudine Bonamie (0486/89 99 15).

 


Start to run
gepubliceerd op 29/12/2017 door Samen


De 5de editie van de Start to run was terug een groot succes.
Vanaf woensdag 28 maart om 19.30 uur starten we voor een 6de editie.
De beginnelingen lopen, onder deskundige begeleiding van coach Carlos Bonamie, de run van 0 naar 5 km, de gevorderden van 5 naar 10 km met coach Filip Claeys en dat voor 10 opeenvolgende weken.

Kostprijs voor deelname is € 10, met op het einde een diplomaloop en aansluitende receptie in Café De Roos.


Heraanleg Veldstraat
gepubliceerd op 28/12/2017 door Samen


Heraanleg Veldstraat

Alles is klaar om de aanbesteding voor het herstel van de Veldstraat te laten plaatsvinden. Er waren geen noemenswaardige bezwaren tegen de bouwvergunning. Op korte termijn beginnen de nutsmaatschappijen met de aanpassing van de nutsvoorzieningen. Eindelijk kunnen we van start!
 


Het Dorpshuis is er voor U...
gepubliceerd op 08/12/2015 door Samen


Tot voor kort werd de werking georganiseerd door de Meetjeslandse Leerwerkbedrijven vzw in samenwerking met de gemeente Sint-Laureins en onder het toeziend oog van Piet Wallaert. Sinds eind vorig jaar heeft de gemeente Sint- Laureins de volledige werking onder haar vleugels genomen. Op dinsdagvoormiddag is er het dorpsparlement, elke tweede donderdag van de maand zijn er de breidames, en elke vierde donderdag van de maand zijn de bezige bijtjes actief. De eerste Woensdag van de maand kan je er de boezemvriendinnen treffen. Wie wil deelnemen aan deze activiteiten kan terecht bij de verantwoordelijken. Deze informatie is te bekomen in het dorpshuis. Dinsdag en vrijdag is het dorpsrestaurant geopend. Senioren van de gemeente kunnen er terecht voor een 3-gangen menu aan een democratische prijs. Reserveren kan tot de dag voordien bij Sofie Maeyens van Aan-Z  op het nummer 09/344 36 10 Op grote vraag van de dorpsbewoners is er eind juni ook een postpunt ondergebracht in het dorpshuis. Dit bevind zich op de eerste verdieping en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9u tot 12.30u. Toeristische, culturele en sociale folders kan u ook bij ons bekomen. In september 2015 is onze speelotheek in open gegaan. Ouders, grootouders, kinderen, scholen, verenigingen kunnen op woensdagnamiddag speelgoed en spelmateriaal ontlenen. Kunstenaars en andere creatievelingen kunnen zich aanbieden en hun werken kosteloos exposeren. Wie creatief is of leuke ideeën heeft…Laat het ons weten en misschien kan je dan zelf een cursus of workshop geven. Onze tuin is vrij toegankelijk, je kan er komen met je kinderen of gewoon verpozen met een koffie of iets fris, bij ons is er altijd iemand die je met een lach zal ontvangen. Mensen dichter bij elkaar brengen is onze doelstelling! Iedereen welkom en tot binnenkort.

Stee 3
9988 Watervliet
Telefoon: 09 379 84 04
Email: dorpshuis@sint-laureins.be 


Jeugdraad en OCMW organiseren Sinterklaasfeest
gepubliceerd op 07/12/2015 door Samen


De jeugdraad van Sint-Laureins steunt elk jaar 300 euro aan een project rond ontwikkelingssamenwerking. Tot op heden werd die steun gegeven aan Plankindje Safiata uit het Zuiden. Maar de jeugdraad wenste liever steun te bieden dichter bij huis. De koppen van de jeugdraad ism de schepen van Jeugd Claudine Bonamie en enkele OCMW medewerkers in samenwerking met OCWM-voorzitter Tom Lacres werden samengebracht en zo rees het idee om een project in de eigen gemeente uit te werkenAlle kinderen van de OCMW cliënten en minder begoede ouders mochten op woensdag 2 december een bezoekje brengen aan Sinterklaas in het OCMW. De jeugdraad zorgde voor een geschenk voor elkeen. Een leesboekje of een prentenboek samen met een zakje gezond snoepgoed (mandarijn, rozijen, nicnacjes, …). Er kwamen 16 kindjes naar de Sint die zeer gelukkig terug naar huis gingen


Postpunt Dorpshuis Watervliet
gepubliceerd op 07/12/2015 door Samen


Op donderdag 25 juni 2015 werd het postpunt in het dorpshuis geopend. Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00u tot 12.30u. U kan bij ons terecht voor: *postzegels, post frankeren of versturen; *Pakjes ophalen en versturen; *Aangetekende zendingen, een aangetekende zending versturen of afhalen; *Stortingen, facturen betalen met contant geld tot 500 euro (enkel met gestructureerde mededeling). Wij helpen u graag en tot binnenkort!

 

 

 

Nuttige informatie:
Postpunt dorpshuis Watervliet
Stee 3
9988 Watervliet
tel. 09/ 379 84 04
Klantendienst surf naar  www.bpost.be of tel 022 012345


Sentse koks koken palingsoep voor Kom op tegen Kanker
gepubliceerd op 02/12/2015 door Samen


De Sentse palingcultuur heeft er een nieuw kindje bij: de palingsoep. Die werd voorgesteld in restaurant De Warande en wordt in aanloop van de feestdagen verkocht voor het goede doel. “We hopen er 500 liter te verkopen” klinkt het bij de chefs. Om de actie ‘Kom op Tegen Kanker’ op een originele wijze te steunen kwamen Boelens en De Wever met een prachtig initiatief aandraven. De bestellingen kunnen nu al geplaatst worden. Op 18 december, tussen 17 en 19 uur, kan de soep afgehaald worden op drie centrale afhaalpunten. Voor Sint-Laureins is dat het Roelandshof, in Watervliet de gemeenteschool en in Sint-Jan-Eremo Restaurant Polderzicht. Wie de soep bestelt, krijgt er meteen nog een aantal tips bij voor de garnituur ervan. Eén liter soep kost 7 euro. (Bron en foto Het Nieuwsblad, emt)

Franki kookt voor gemeentepersoneel
gepubliceerd op 01/12/2015 door Samen


“Het idee kadert eigenlijk in de activiteiten rond de Week van de Smaak” vertelt Sents burgemeester Franki Van de Moere terwijl hij van het stoofpotje proeft. Franki trakteerde het gemeentepersoneel op een heerlijk stoofpotje van kip. (Bron en foto Het Nieuwsblad, emt)


Rotary Club schenkt 500 euro voor KOTK
gepubliceerd op 30/11/2015 door Samen


Op dinsdagavond 24 november 2015 hield RotaryClub Sint-Jan-in-Eremo - Krekenland een cozy-avond rond het thema paling. Ze deden hiervoor beroep op de kennis en de kunde van de Sentse palingorde. Tijdens het opluisteren van het Sente lied door Lieven Blondeel, het opvoeren van een palingsketch van Norbert De Coster en Eddy Van Hecke, konden de Rotaryleden genieten van 5 soorten culinaire paling tasten klaargemaakt door 5 horeza zaken uit het Meetjesland (De Roste Muis, De Pandora, Polderzicht, Curieus en de Warande). Gezien één van de hoofdoelen van de RotaryClub het ondersteunen is van goede doelen, schonken ze die avond 500 euro aan de actie 'Kom op tegen Kanker'. Claudine en Carlos Bonamie, de trekkers in de gemeente Sint-Laureins van alle acties tvv KOTK, namen de cheque in ontvangt. Ze spraken hiervoor een welgemeende dank uit aan RotaryClub Sint-Jan-In-Eremo - Krekenland. 


Nieuw schoolgebouw voor Sint-Laureins
gepubliceerd op 27/11/2015 door Samen


Agion, het Agentschap voor infrastructuur in het Onderwijs, heeft het ingediende subsidiedossier voor de nieuwbouw van onze gemeenteschool in Sint-Laureins goedgekeurd.Het nieuwe schoolgebouw zal voor 70% gesubsidieerd worden door Agion. De nodige stappen voor openbare aanbesteding en afbraak oude gebouwen worden nu verdergezet


Personeel rustoord in nieuwe outfit
gepubliceerd op 27/11/2015 door Samen


Het personeel van het rustoord van Sint-Laureins heeft nieuwe personeelskledij gekregen. De oude klassieke witte kledij is definitief naar de linnenkast verbannen en is vervangen door een meer kleurrijke outfit. OCMW-voorzitter Tom Lacres licht toe: “De vraag om de kledij te vervangen kwam van het personeel zelf. Een terechte vraag want de oude kledij was echt wel aan vervanging toe en zat ook niet comfortabel. Het model en de kleur van de nieuwe werkkledij werd door de 60 personeelsleden zelf gekozen. Na een interne stemming viel de keuze op een rode broek, het bovenstuk is verschillend per dienst”.


Samen tegen terreur...
gepubliceerd op 20/11/2015 door Samen


Niet alleen Frankrijk... maar alle landen in de wereld die worden getroffen door aanslagen, gijzelingen en geweld.


Chrysanten op de kerkhoven op 1 november
gepubliceerd op 19/11/2015 door Samen


Allerheiligen staat terug voor de deur. Een dag waarop heel wat mensen een bezoek brengen aan hun overleden dierbaren.

Het kerkhof in Sint-Laureins werd recent gesaneerd en ingezaaid met gras. Dit prille gras is nog dun en broos. Ik wil daarom aan alle bezoekers vragen dit grasperk met het nodige respect te betreden en geen putten te maken voor de te plaatsen chrysanten.

Aan alle ingangen van elk kerkhof bevinden zich haken waarmee je de bloempotten kan vasthaken in het gras.

Na de sanering liggen nu heel wat graven her en der verspreid. In 2016 wordt in het budget ruimte voorzien voor het opmaken van een nieuw inplantingsplan voor het kerkhof in Sint-Laureins. Het kerkhof moet een aangename omgeving worden waar elke bezoeker in rust zijn overledene kan begroeten. Er moet een aparte ruimte komen voor de kinderen, een afscheidsplaats, een sterrenweide, zithoeken enzovoort.

Ook starten we met de aanpak van het kerkhof in Sint-Jan-in-Eremo. De bordjes van de vervallen graven worden eerstdaags geplaatst. De vervallen concessies van de andere kerkhoven op het grondgebied van groot Sint-Laureins worden ook terug meegenomen.

 


11 novemberviering Sint-Margriete
gepubliceerd op 19/11/2015 door Samen


Op 11 november had in Sint-Margriete de herdenking van onze oorlogslachtoffers plaats. Vervangend burgemeester Hugo Coene en het schepencollege  legden bloemen neer. ​Meer foto's verder op onze site onder de rubriek "in beeld"


Kom op tegen kanker
gepubliceerd op 01/11/2015 door Samen


Voor het achttiende jaar op rij nam Sint-Laureins ook dit jaar 2015 deel aan het plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker.De vrijwilligers van de azaleaverkoop werden op het Sentse gemeentehuis ontvangen voor een hartelijk dank je wel van de trekkers van de actie Carlos en Claudine Bonamie.


3de start to run, weer succesrijk
gepubliceerd op 18/06/2015 door Samen


Onze derde editie van start-to-run is afgelopen. Woensdag 10 oktober verzamelden 43 sporters aan Fred's voor de diplomaloop. Carlos Bonamie, Dirk Calsyn en Filip Claeys mochten terugblikken op een geslaagde aktiviteit. Van de 52 ingeschreven mensen begin april eindigden er dus een serieus aantal. Proficiat aan de deelnemers en bedankt aan de sponsors: Fred's, Dagbladhandel Axsiet en Druk Bart Van de Poele. Burgemeester Van de Moere, schepenen Claudine Bonamie en Tom Lacres mochten in gezelschap van Carlos en Roger De Vlaeminck de diploma's uitreiken. Verder op onze site vind je een fotoreportage van William Van Vooren, waarvoor dank.


Derde Samen-borrel smaakte
gepubliceerd op 09/02/2015 door Samen


Afgelopen zondag trokken 150 sympathisanten naar de parochiezaal van Sint-Laureins waar het bestuur van Samen verzamelen had geblazen voor hun derde Samen-borrel. Voorzitter Kristof Goethals verwelkomde iedereen en gaf daarna het woord aan burgemeester Franki Van de Moere. In zijn babbel bedankte Franki zijn bestuursploeg voor wat ze de eerste twee besturingsjaren allemaal al hadden gerealiseerd. "Ik ben fier aan het roer te staan van een schip met zulke sterke bemanning. We moesten veel leren, maar op twee jaar hebben we getoond dat we het kunnen. We doen het goed en zaaien naar de zak die we hebben. Onze vrienden van de CD&V zullen het met lede ogen aanzien, dat we zulk een hechte groep vormen die voor elkaar door het vuur gaat. We zijn nauw verbonden met de bevolking en zijn altijd paraat... We realiseren zaken en lossen pijnpunten op... We blijven ambiteus en blijven van Sente een warme gemeente maken, samen met de bevolking. De vrijwilligers die aan onze projecten meewerken en zo ook de gemeente helpen besturen ben ik dankbaar; zoals alle mensen die helpen oplossingen zoeken..". De namiddag met koffie en taart, gebakken door de vrouwen van het bestuur, kabbelde gezellig door, en iedereen was tevreden... Dit smaakte letterlijk en figuurlijk echt naar meer...

Fotos van deze namiddag verder op deze site onder de rubriek "in beeld"


Nieuwjaarsreceptie Gemeentepersoneel
gepubliceerd op 23/01/2015 door Samen


Afgelopen vrijdag 16 januari werden de gemeentepersoneelsleden uitgenodigd voor een drankje en een hapje. Burgemeester Franki Van de Moere en zijn voltallig schepencollege hielden er ook dit jaar aan hun personeel te bedanken voor het voorbije jaar. Na de toespraak mocht de burgemeester verschillende mensen in de bloemetjes zetten voor hun jarenlange trouwe dienst aan de gemeente. Iedereen leek klaar voor een volgend werkjaar en keuvelde achteraf op de receptie over het voorbije jaar.

Foto's verder op deze site onder de rubriek "in beeld"... Nieuwjaarsreceptie gemeentepersoneel.


750 dagen Samen bestuur
gepubliceerd op 21/01/2015 door Samen


Afgelopen maandag tijdens de fractievergadering was het tijd om te feesten. Ter gelegenheid van nieuwjaar was er een drankje voorzien en een stukje taart. Niet alleen het nieuwe jaar werd ingezet, maar ook werd de taart aangesneden ter gelegenheid van 750 dagen bestuur. 750 dagen samen met NVA dragen wij de verantwoordelijkheid. En het gaat goed. De coalitie die door velen vooraf als onkundig werd gezien, heeft de voorbije 2 jaar het tegenovergestelde bewezen. Doordachte beslissingen en samenwerking met de oppositie waar het kon. We mogen fier zijn op onze mandatarissen en op ons bestuur, die maandelijks meedenkt en advies geeft. Samen is klaar voor de volgende 4 jaar...

Foto's verder op de site onder de rubriek "in beeld'


200 feestvierders op Samen-bbq
gepubliceerd op 07/09/2014 door Samen


Zondag 7 oktober verwelkomde Samen meer dan 200 mensen op hun bbq. In het zonnetje druppelde bij een aperitiefje de kleurige bende binnen. Een gemengd publiek, jong en oud schoven later aan aan een heerlijke bbq en keuvelden over de voorbije bestuursperiode. Kristof Goethals nam het publiek op sleeptouw door de verwezelijkheden van de burgemeester en schepenen. Een tombola en een uiterst gezellig nababbel maakten er een leuke namiddag van. Samen staat nog altijd sterk als je het ons vraagt...

Meer foto's verder vindt je verder onder de rubriek "in beeld"


Tweede Samen start-to-run succesrijk
gepubliceerd op 05/06/2014 door Samen


Woensdag 4 juni verzamelden 46 sportievelingen aan Freds Café voor de start-to-run diplomaloop. Waar er 68 lopers tien weken geleden inschreven, volharden er dit jaar 46 gespreid over de 5 en 8 km. Onder leiding van Carlos Bonamie, Dirk Calsyn en Filip Claeys liep iedereen, op een regenachtig en selectief parcours zijn kilometers. Het was een feest, en iedereen die starte slaagde. Proficiat. Na de loop volgde een receptie bij Freds en kreeg iedereen zijn diploma. Een succesrijk initiatief van Samen dat volgend jaar terug zal worden georganiseerd. Met dank aan Fred Accoe en William Van Vooren respectievelijk voor het openstellen van zijn zaak en voor het nemen van de foto's die je verder vind op onze site onder de rubriek "in beeld".


Dorpsrestaurant Watervliet officieel geopend
gepubliceerd op 31/05/2014 door Samen


Op 30 mei was er de feestelijke opening van het dorpsrestaurant in Watervliet! Alle vrijwilligers waren uitgenodigd om te komen eten, dit als waardering voor hun betrokkenheid en enthousiasme. OCMW-voorzitter en schepen van seniorenbeleid Tom Lacres licht toe: “Het dorpsrestaurant is er voor senioren en kwetsbare personen uit onze gemeente. Zij kunnen daar ongedwongen naar toe komen om een warme maaltijd te eten. Alle maaltijden worden bereid in keuken van het rustoord van Sint-Laureins. De dorpsrestaurants zijn een kleinschalig initiatief met een aangename sfeer. Je ontmoet er andere dorpsgenoten of leert nieuwe mensen kennen…  We willen alle dagen van de week mensen samenbrengen.Een maaltijd bestaat uit soep, hoofdgerecht en dessert, er staat steeds water op tafel.  Vrijwilligers uit de buurt zijn gastdames/heren. Zij zorgen voor een gezellige ontvangst, een goede bediening en een babbeltje! De maaltijd kost € 6.5, dit wordt betaald aan de vrijwilligers ter plaatse. Er kan ook betaald worden door 5 of 10 beurtenkaart te kopen. Op twee manieren kan je een maaltijd reserveren: je kan dit melden aan de vrijwilligers tijdens het dorpsrestaurant of door te bellen naar Bart Beeckmans van AANZ op het nummer 09 344 36 10. Een maaltijd reserveren kan tot de dag voordien (12u00), een maaltijd annuleren kan tot op de dag zelf tot 9u00 door te bellen naar ‘aan Z’ op het nummer 09 344 36 10. Senioren en kwetsbare personen zijn welkom in het dorpsrestaurant in St-Laureins (WZC, Rommelsweg 12 in St-Laureins) op maandag, woensdag en donderdag (frietjes dag).  En in het dorpsrestaurant in Watervliet, (oud gemeentehuis, Stee 3 in Watervliet) op dinsdag en vrijdag (visdag). Op dit moment zijn er al een 15 à 20 tal vrijwilligers die meehelpen. Het zijn allemaal mensen uit de gemeente die iets willen doen voor dorpsgenoten. Zij willen meehelpen zodat ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.  Door deze opkomst blijkt dat er een grote sociale betrokkenheid is in de gemeente! Iedereen die zich ook geroepen voelt om als vrijwilliger mee te helpen is welkom”, besluit Tom Lacres.

Voor meer info: Tom Lacres 0478 88 13 45


Eddy 25 jaar gemeenteraadslid
gepubliceerd op 26/01/2014 door Samen


 

Eerste verkiezingsdeelname : 9 oktober 1988
Eerste gemeenteraad : 19 januari 1989
Aantal behaalde stemmen : 377 (rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad) (zeer goed resultaat, want stemmenkanonnen).
Daarna vast kiespubliek van rond 500-600 stemmen.

 Vraag tot deelname aan verkiezingen : normaal enige twijfel, maar niet bij Eddy, want  gemeentepolitiek was van thuis uit met de paplepel ingegeven. Bij je thuis werd er nogal  eens gepolitiekt, gemeentepolitiek weliswaar.Daarbij was je altijd een aandachtig toehoorder, en bij een goed "druppelken" babbelde je ook al eens mee over de Sentse politiek. Bij Aimé en Irène was het ook een beetje “ zoeten inval”, iedereen was er welkom en de fles jenever stond altijd klaar.Sociale contacten en babbels met vele dorpsgenoten was dus dagelijkse kost.

Ik denk Eddy, dat ik niets teveel zeg, dat je ouders vandaag trots zouden zijn op je 25-jarig jubileum in de gemeenteraad en het feit dat je nu met Samen in de meerderheid zit. De politieke microbe kwam van thuis uit. Maar politiek is meer dan een microbe. Politiek gaat ook over sociale engagementen, kritisch zijn, aanwezig zijn, horen en zien en zwijgen uiteraard niet. Je tracht nog elke dag om voor alle inwoners van Groot Sint-Laureins behulpzaam te zijn en voor hen klaar te staan. Daarbij lagen en liggen  de inwoners van Waterland-Oudeman bij jou toch in de bovenste schuif. Je was er niet alleen jarenlang postbode, je was er ook de klusjesman, de man die kleine boodschappen deed, die postzegels meebracht en vele andere sociale opdrachten vervult en vervulde.

Vandaag is dat nog altijd zo. Jij ziet de kleine dingen in de straat. Jij zorgt voor de kleine realisaties, zaken waar de inwoners vaak mee worden geconfronteerd en die o zo belangrijk zijn in een gemeente. Gaat het nu over het afscheppen van de zoomwegen, aanleggen van een bolbaan, stopplaats voor de belbus, de aanleg van het voetbalterrein in WAO destijds, verlichtingspunten, noem maar op, je kwam er voor tussen in de gemeenteraad en bij ons in de fractie.

Dat je hart op de juiste plaats zit werd bevestigd toen je in begin 2002 een medaille en brevet kreeg voor moed en zelfopoffering voor het redden van een aantal mensen uit een brandende woning in Waterland-Oudeman.

Eddy, 25 jaar gemeenteraad, dat is heel wat. Je bent de nestor van de gemeenteraad, de Herman de Croo van Sint-Laureins, met dat verschil dat Herman De Croo slechts 11 jaar in de gemeenteraad in Brakel heeft gezeteld en jij al 25 jaar in Sint-Laureins, waarbij ik mij niet kan herinneren dat je ooit afwezig was.

 Proficiat met je jubileum, bedankt voor al je inzet die je hebt geleverd en die je de komende jaren nog zult leveren.


De financiële toestand van onze gemeente
gepubliceerd op 14/10/2013 door Samen


De financiële toestand van Sint-Laureins


In tegenstelling tot wat de oppositie beweert is de financiële toestand van de gemeente niet zo rooskleurig. Helaas kunnen wij niet “schoorvoetend” toegeven dat de gemeente financieel gezond werd achtergelaten ondanks een gecumuleerd overschot van ongeveer 8 miljoen € op 1 januari 2013. Een goed gevuld spaarpotje is dit echter allerminst, want er moet bij vermeld worden:

 


a. dat, als we rekening houden met een noodzakelijke kapitaalbuffer van ongeveer 2 miljoen € (de subsidies worden immers met vertraging gestort), het resterende bedrag van 6 miljoen € praktisch direct, in 2013 en 2014, nodig is om de reeds uitgevoerde of aangevatte werken, die nog door de vorige meerderheid besteld waren, te betalen zoals o.a. de wegen- en rioleringswerken in Bentille, in Waterland-Oudeman, in Sint-Margriete, in Watervliet (Bellekesstraat) en in Sint-Laureins (Kantijnstraat, Vlamingstraat en Comer),

 


b. dat er dan nog in de gemeentelijke begroting geen enkel krediet voorzien was voor de betaling van het door de vorige bestuursploeg voorziene nieuw Sociaal Administratief Centrum, bij de meeste mensen gekend als het nieuwe gemeentehuis (ongeveer 3 miljoen €), en van de volledig nieuw te bouwen school in Watervliet (0,9 miljoen € - deel ten laste van de Gemeente),

 


c. dat er op korte termijn nog een hele reeks investeringen op ons afkomen die niet kunnen uitgesteld worden en waarvoor budgettair ook nog niks gepland was. We denken hier o.a. aan de nieuwe sportaccommodatie in het ’t Singelken en de wegen- en rioleringswerken in Leemweg en Dorpsstraat.

 


d. dat er ook al een schuld bestaat van 8 miljoen € afkomstig uit recent afgesloten leningen die we nog tot in 2030 dienen af te lossen.

 

Het mag dan ook overduidelijk zijn dat het gecumuleerd overschot van 8 miljoen € geen appeltje is voor de dorst maar integendeel reeds volledig opgebruikt is. Bovendien dient, door de reeds bestaande hoge schuldenlast, de schuldpositie van de gemeente in de toekomst zeer goed onder controle te worden gehouden.

 

Om te vermijden dat onze gemeente al meteen in een benarde financiële positie zou komen en enkele dringende investeringsbehoeften niet meer zou kunnen realiseren was het dan ook noodzakelijk reeds bij het begin van ons mandaat twee belangrijke beslissingen te nemen, namelijk:

 

* het niet realiseren van het Sociaal Administratief Centrum,

 

* het beperken van een nieuwbouw van de school in Watervliet tot het renoveren ervan.

 

We vonden dat deze twee projecten te groots waren voor onze gemeente en andere noodzakelijke investeringen zouden hypothekeren.

 

Het beleidsplan

 

Momenteel zijn we volop bezig met het opstellen van het beleidsplan 2014-2019. Voor de eerste maal is elke gemeente wettelijk verplicht een meerjarenplan voor de ganse legislatuur op te stellen en goed te keuren vóór  31 december 2013. Dit meerjarenplan moet de hoeksteen vormen van ons beleid voor de komende 6 jaar. Hierbij zullen evenwichten dienen gerespecteerd te worden (zowel tussen deelgemeenten als tussen beleidsdomeinen) en keuzes moeten gemaakt worden want de middelen van onze gemeente reiken dus duidelijk niet tot aan de hemel.

 

 


Sente, mijn gemeente... (film)
gepubliceerd op 07/10/2013 door Samen


Op You Tube circuleert een film over Sint-Laureins. De film, gemaakt door onze Samen-communicatie-man Dirk Calsyn, in opdracht van het gemeentebestuur, werd zaterdag voor de eerste keer voorgesteld ter gelegenheid van de viering van nieuwe inwoners in de Meet. Deze film was alleen realiseerbaar mede door  de hulp van enkele Sentse amateurfotograven (Willy Boey, William Van Vooren, Alain Lagrange, Carline De Vos, Joke Ost en Dirk Calsyn) waarvoor nogmaals dank. Florian Rodts zorgde voor de pianomuziek.
Wenst u het filmpje te bekijken klik dan op deze link

https://www.youtube.com/watch?v=8HqfzZPe-Ns&feature=youtu.be

Veel kijkgenot.


5000ste bezoeker. Bedankt...
gepubliceerd op 24/06/2013 door Samen


Onze Samenwebsite wordt druk bekeken. Dit is het minste wat we kunnen zeggen. Na één jaar op het net kunnen we een eerste balans opmaken. www.samen-anders.be werd sedert de opstart (12 juli 2012) niet minder dan 4899 keer bekeken. We maken ons dan ook sterk dat we onze eerste verjaardag kunnen vieren met een 5000ste bezoeker. Bedankt mensen, bewoners van Sint-Laureins en omstreken. Samen leeft dus in de gemeente en zij die hun stem op onze partij uitbrachten willen we nogmaals bedanken. Samen staat inderdaad voor een eerlijke partij, die de bevolking in zijn hart draagt en ze wil informeren op een eerlijke manier. 17.350 pagina's  werden bekeken, met een gemiddelde van 4 pagina's per bezoek. De gemiddelde bezoekduur was 3 min 36 seconden. We zullen in de toekomst nog meer ons best doen om Sint-Laureins eerlijk te informeren en er voor zorgen dat de meeste bezoekers tijdens hun middagpauze even de tijd kunnen blijven nemen om naar ons te surfen (want dat bleek ook uit het cijfermateriaal, tussen 12u00 en 13u00 wordt de site het meest bezocht). Bedankt Sente, we doen zo verder.

Kristof Goethals, nieuwe Samenvoorzitter
gepubliceerd op 16/01/2013 door Samen


Kristof Goethals, is al jaren werfleider bij Betonwerken Van de Moere. Hij zit bij Samen, in het Feestcomité Metille, en is lid van de Wielerclub De Leeglopers. Bij de verkiezingen werd Kristof verkozen in de gemeenteraad en de tijd die hem dan nog rest wil hij Samen uitbouwen. “Voor mij is dit een begin van een nieuwe levensfase, niet alleen voor mezelf maar ongetwijfeld ook voor de vereniging. Ik hoop dat we samen, in een evenwichtige mix tussen vriendschap en professionaliteit, verder kunnen bouwen aan de toekomst van onze partij.”

Toekomstvisie
“Allereerst denk ik dat er na het harde werk van de voorbije jaren, dat vooral gericht was om een goede verkiezingsuitslag te behalen, ook tijd moet besteed worden aan de verdere uitbouw van de contacten met de inwoners/verenigingen van onze gemeente. Via een snelle en eenvoudige communicatie (website, aanwezigheid op vergaderingen,…) kunnen we met het Samen-team hun noden en behoeften verzamelen. Eens deze noden en behoeften verwerkt zijn door het Samen-team, worden deze ofwel intern uitgeklaard of indien nodig doorgespeeld aan de gemeenteraad. We beschikken immers over de nodige professionaliteit en kennis binnen onze vereniging om deze zaken te behandelen. Het goede contact met onze bestuursleden en mijn kennis van het participeren in andere verenigingen hebben mij gesterkt in mijn overtuiging dat we op geen enkel punt moeten onderdoen voor andere partijen binnen onze gemeente! Ook wil ik even benadrukken dat ik er tijdens mijn voorzitterschap zal naar streven om het waardig en geloofwaardig imago van onze vereniging te behouden. Mijn voorgangers hebben de voorbije jaren keihard gewerkt aan de structuur van Samen, maar ook hebben zij samen met de andere bestuursleden ervoor gezorgd dat het politieke karakter, de sfeer, de contacten met de inwoners, vriendschappen,… optimaal werden uitgebouwd. Om die samenhorigheid van onze vereniging, zowel intern als extern te behouden, sta ik er op dat we ook in de toekomst regelmatig activiteiten organiseren”.

Tot slot wil Kristof nog benadrukken dat hij als nieuwe voorzitter ten volle beseft dat hij zich in een luxe situatie bevind. “Een vereniging met zo een team achter zich, die gedragen wordt door leden die erin thuis horen, is ongetwijfeld de droom van eenieder die de taak van het leiderschap binnen een organisatie op zich neemt. Daarom ben ik niet alleen fier maar ook dankbaar dat ik het voorzitterschap vanaf heden mag waarnemen”.

In zijn werking wordt Kristof in eerste instantie bijgestaan door Paul De Vendt, (secretaris), Marleen Trenson (penningmeester), Dirk Calsyn (communicatie), Paul De Craene (feestelijkheden) en Jan Jongbloet (coordinator). Zij vormen het Samen-team en worden bijgestaan door de overige leden van het bestuur.

 

 

 

 

 

 

 

 


OCMW-raad is operationeel
gepubliceerd op 08/01/2013 door Samen


Luc De Meyere, de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter had voor de tweede keer in een week tijd de eer het talrijke publiek welkom te heten in Sint-Laureins, nu in het OCMW. Na de verkiezing en de eedaflegging van de verschillende OCMW-kandidaten, overhandigde burgemeester Franki Van de Moere de schepenserp aan de nieuwe OCMW-voorzitter Tom Lacres. Tom op zijn beurt dankte het aanwezige publiek en de talrijk opgekomen nieuwe raadsleden. Hij sprak ook zijn bewondering uit voor de feestelijk aangeklede zaal en benadrukte het belang van het OCMW dat in deze barre tijden een broodnodige schakel is in de Sentse samenleving. Hij dankte ook Martine Cools (cdenv), zijn voorganger, voor de bereidwillige steun in de aanloop naar zijn nieuw mandaat. Linda Turpyn, kon daarna van wal steken, om de nodige papieren in orde te brengen. Het huidige OCMW-bestuur dat bestaat uit Tom Lacres, Marleen Goossens en Lieve Van Hyfte voor Samen zal zes jaar de nodige maatregelen treffen om de Sentenaren te helpen waar nodig. Iedereen beseft dat het OCMW in onze gemeente nodig is en bepalend kan zijn. Na de afwerking van de gebruikelijke agenda, waar een 10-tal punten moesten behandeld worden, nodigde voorzitter Lacres iedereen uit voor een natje en een droogje. De nodige foto's, die bij zo een installatie natuurlijk moesten genomen worden, toonden al de goeie sfeer tussen de verschillende OCMW-leden aan. Enkele bewoners hadden van de installatie ook gebruik gemaakt om eens te komen zien hoe het de volgende jaren zal reilen en zeilen en ze stelden vast dat het goed was. We wensen Tom en zijn OCMW dan ook het beste toe voor de volgende zes jaar.


Foto's van de installatie kun je bekijken verder op deze website onder de rubriek foto's installatie OCMW.


Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd
gepubliceerd op 04/01/2013 door Samen


Het was gisteren, woensdag 2 januari zeer druk in de Sente raadszaal. Vele Samensupporters wilden deze historische dag voor geen geld van de wereld missen. Het was dan ook drummen geblazen en iets later dan voorzien opende oud-burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter Annick Willems dan ook de zitting. In wat haar laatste gemeenteraad was benadrukte en hoopte ze dat de nieuwe meerderheid, zoals in het verleden, constructief zou samenwerken met de oppositie. Na de eedaflegging van het nieuwe schepencollege en de verschillende gemeenteraadsleden, gaf ze de fakkel door aan Franki Van de Moere. Luc De Meyere, de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter nam de vergadering dan over en begon zijn taak met de verkiezing van de OCMW-leden. Tom Lacres, als kersvers voorzitter, Marleen Goossens en Lieve Van Hyfte zullen Samen hier vertegenwoordigen. Voor de Politieraad is het Carlos Bonamie die voor ons naar Eeklo trekt. Luc benadrukte ook dat hij echt fier was zoveel volk in de raadszaal te mogen verwelkomen en hoopte dat ook in de toekomst menig Sentenaar de weg zou vinden naar de gemeenteraad. "Want het is hier altijd een open discussie en een gezellige sfeer". (Dat zullen we onthouden, nvdr). 
Na de gebruikelijke handtekeningen kreeg burgemeester Franki Van de Moere het laatste woord. Hij dankte de vorige meerderheid voor het jarenlange bestuur van de gemeente en prees ook de sportiviteit van de CDenV bij het overhevelen van de bestuurstaken. "We hebben in het verleden altijd op een constructieve manier met de meerderheid samengewerkt. Sint-Laureins ligt ons aan het hart en we hopen dat we de volgende legislatuur samen met de oppositie de beste beslissingen zullen nemen voor Sint-Laureins en zijn inwoners". Zijn slotzin "we zijn er klaar voor" werd door de volledige zaal hartelijk begroet. Verder wenste Franki alle verkozenen veel succes in hun mandaat en nodigde hij iedereen uit op glaasje. Daar werd nog hartelijk nagepraat over het voorbije jaar en werden kussen noch wensen gespaard. Het jaar is goed begonnen...


De eedaflegging
gepubliceerd op 31/12/2012 door Samen


Donderdag 27 december staat met grote kleurletters in het Samenboek geschreven. Vorige week legde Franki Van de Moere in het bijzijn van zijn ma en pa, zijn kinderen en het voltallige schepencollege de eed af bij gouverneur Andre Denys. Een historische dag, een hoogtepunt in de carriere van Franki en een geweldige opsteker voor de groep Samen, die altijd in een goeie afloop is blijven geloven. Samen heeft nu zijn burgemeester en zal de komende zes jaar hard moeten werken om van Sint-Laureins terug een boeiende, levenslustige, bewoonbare, sportieve en schone gemeente te maken. Het zal niet makkelijk zijn in deze tijd van crisis. De spaarpot is verre van indrukwekkend, maar het huidige schepencollege wil alles in de weegschaal werpen om via een degelijk beleid alle Sentenaars tegemoet te komen. De slogan "we zijn er klaar voor" en "verandering" zullen meer dan ooit in de polders klinken. We wensen Franki en zijn schepencollege dan ook het allerbeste voor 2013 en we zijn zeker dat ze de kiezer niet zullen teleurstellen. (bekijk de fotoreportage verder op onze site onder de rubriek foto's 'de eedaflegging').


De bevoegdheden schepenen zijn verdeeld
gepubliceerd op 11/11/2012 door Samen2.330 keer bedankt
gepubliceerd op 26/10/2012 door Samen


2.330 keer bedankt


Bekijk ons programma
gepubliceerd op 28/09/2012 door Samen


Beste bezoeker,

Waar u al een tijdje naartoe uitkijkt is nu een feit. Het samen-verkiezingsprogramma staat vanaf nu op onze site. Dit programma is niet geschreven ergens tussen vier muren achter een grijs bureau. Neen, het biedt oplossingen op vragen van u en mij, vragen die in uw straat of wijk werden gesteld en waar de samen-groep een antwoord wil voor bieden. Die oplossingen hoeven niet altijd veel geld te kosten. Soms vragen ze wel wat energie, maar niets is ons teveel om samen met u te zorgen voor een bruisende gemeente. In ons programma kunt u lezen wat precies de speerpunten zijn van onze groep samen, en ik weet zeker dat deze u zullen bevallen . En onthou: wij zijn er klaar voor.

Franki Van de Moere